Kosovo – još uvek u haosu

Dok je Kosovo još uvek u haosu, tek će se videti da li će Kvinta pritisnuti Prištinu na prihvatanje neophodnih kompromisa i da li će EULEX učiniti išta da spreči ponovne provokacije Prištine na terenu.

Autor Džerard Galuči

For a version in English, please click here

Nakon više od mesec dana u novoj godini – i nakon spornih izbora i Martijevog izveštaja – situacija na Kosovu je i dalje sumorna. Čini se da će izbori proizvesti sklepanu Vladu u Prištini sumnjive stabilnosti i bez jasnog programa, osim da nastavi čekati da međunarodna zajednica dâ puno priznanje za državu u nastajanju, koju su kreirale Sjedinjene Države i Evropska unija.

Kosovsko rukovodstvo i dalje je pod tamnim oblakom optužbi za umešanost u trgovinu organima i korupciju. Prema procurelim informacijama iz SAD-a, holandski državni sekretar je 2007. godine izjavio da Kosovo vode ljudi “koji žive od kriminala”, dok drugi procureli dokumenti sugerišu da NATO smatra premijera Tačija “najvećom ribom” organizovanog kriminala na Kosovu. EU kaže da je EULEX spreman da ispita optužbe sadržane u Martijevom izveštaju, dok EULEX tvrdi da je u stanju da zaštiti bilo kog od svedoka navedenih u dokaznom materijalu na koji se još uvek čeka da ih gospodin Marti dostavi. Ali, postoje sumnje o sposobnost EULEX-a da sprovede istragu u Prištini bez uticaja lokalnih kosovskih Albanaca. (EULEX već poseduje sumnjivu evidanciju o svom mandatu uspostavljanja vladavine prava na statusno neutralan način, na koji se obavezao Savetu bezbednosti UN u novembru 2008). Marti ne vruje da je EULEX u stanju da zaštiti njegove svedoke i organizacije Human Rights Watch se očigledno slaže sa njim, jer su uputili poziv za imenovanje nezavisnog tužioca i efikasan sistem zaštite svedoka.

Kosovski Albanci u međuvremenu nastavljaju da opsedaju sever sa optužbama da međunarodne snage nisu učinile dovoljno kako bi na severu nametnule prištinske institucije. Takođe su sramno napali, poimenice, osoblje UN-a koje deluje u sastavu mirovnih snaga severno od Ibra. Prištinska štampa ponavlja optužbe da su UN na strani lokalnih Srba i da EULEX nije učinio dovoljno da se privedu pravdi oni koji stoje iza izolovanih, uglavnom simboličnih akata nasilja nad imovinom i praznim policijskim automobilima. (Važno je upamtiti da je do jedine ozbiljne povrede povezane sa političkim nasiljem u poslednjih 12 meseci – smrti lokalnog bošnjačkog lekara, koji je bio omiljen među susedima, usled eksplozije granate – došlo tokom provokativnog pokušaja kosovske vlade u julu prošle godine da otvori kancelariju u mešovitom naselju u severnoj Mitrovici. Policija nije zatvorila ovu istragu, ali meštani veruju da je bomba bačena sa albanske strane). Priština se i dalje nada da može podstaći međunarodnu zajednicu da preuzme kontrolu nad severom pre nego što bi eventualni pregovori došli do teme specijalne autonomije za ovaj region. Kaže se da Sjedinjene Države vrše pritisak na EULEX da završi posao podvrgavanja severa prištinskoj kontroli pre novembra, možda iz istog tog razloga.

Takođe, čini se da EU konačno prepoznaje problem koji ima u vezi sa Kosovom. Svojim izjavama, Šef EU u Prištini – kao i američki ambasador – pozivaju novu vladu Kosova da u svoj sastav ne uključuje one koji su obeleženi optužbama za korupciju i kriminal. Međunarodna upravljačka grupa (ISG, sačinjena od zemalja koje se zalažu za nezavisnost i navodno nadziru Prištinu) nedavno je pozvala Vladu da odgovori na sva pitanja i zahteve EULEX-a potrebnih za istragu Martijevih navoda. Međutim, ukoliko ne postoji nezavisna tužilac – što EU i SAD još uvek nisu tražile – ili Marti dovede u rizik svoje svedoke prepuštajući ih EULEX-u, malo je verovatno da će se ikada doći do bilo kakve kredibilne istrage ili “zvaničnih” optužbi

Još uvek nije jasno da li će EU iskoristiti razgovore između Beograda i Prištine – koji bi mogli početi u martu – da iznude pravi kompromis na Kosovu, uključujući i određeni ishod za sever koji bi prevazilazio okvire Ahtisarijevog plana. Čini se da svi se slažu da bi dnevni red razgovora trebao otpočeti ne-političkim pitanjima, kao što je pitanje nestalih lica. Međutim, kao što je Šef pregovaračkog tima iz Beograda primetio, čak i takozvana tehnička pitanja – kao što su telekomunikacije – su već politička. A što se tiče ISG, Sjedinjenih Država i zemalja Kvinte – SAD, UK, Francuske i Italije – iz njihovih izjava proizilazi da oni posmatraju buduće razgovore kao način da Beograd prihvati gubitak Kosova, uključujući i sever.

Kosovo ne samo da ostaje u haosu, već se čini da, za sada, Kvinta nije ništa bliže odustajanju od pokušaja da Srbima nametne svoje napore putem jednostranog ishoda u korist Prištine. Prvi test bi mogao biti da li će – što zapravo znači SAD – pogurati Prištinu da prihvati kompromise, kao što su omogućavanje srpskom Telekomu i dobavljačima struje da pruže svoje usluge na Kosovu, barem lokalnim Srbima. Dolazak proleće će takođe biti još jedan test, koji je u direktnoj vezi sa mirovnim naporima: da li će EULEX ponovo dopustiti i podržati Prištinu u provokacijama na terenu.

Džerard M. Galuči je bivši američki diplomata i predstavnik mirovnih snaga UN-a. Delovao je kao deo američkih napora za rešavanjem sukoba u Angoli, Južnoj Africi i Sudanu, te kao direktor Inter-američkih poslova Nacionalnog saveta za bezbednost. G-din Galuči je takođe član Savetodavnog odbora fonda TransConflict. Služio je kao Regionalni predstavnik UN-a u Mitrovici, na Kosovu, od jula 2005. do oktobra 2008. Viđenja iskazana u ovom tekstu su u potpunosti lična i ne predstavljaju stav bilo koje organizacije. Analize gospodina Galučija o aktuelnim dešavanjima na Kosovu i drugim mestima možete pročitati na http://outsidewalls.blogspot.com

If you are interested in supporting the work of TransConflict, please click here.

To keep up-to-date with the work of TransConflict, please click here.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

FacebooktwitterlinkedinrssFacebooktwitterlinkedinrss

0 Response

  1. Pingback : Kosovo - still a mess | TransConflict | Transform, Transcend, Translate - TransConflict Serbia

  2. Dusan KM

    Absolutley corect article. Well done Mr. Gallucci. Only if you can tell your president to pressure more to Pristina it would be wery clever. Support from North Mitrovica.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons